De boeiendste musea in Madrid

Musea en Madrid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Spaanse hoofdstad telt meer dan veertig musea. De een nog fraaier dan de ander. Bijvoorbeeld enkele wereldberoemde, zoals Museo del Prado, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia en Museo Thyssen-Bornemisza. De drie musea zijn op loopafstand van elkaar. Kijk goed naar de tijden wanneer je voor niets naar binnen kan.   

Zonder twijfel: Museo del Prado behoort tot de meest bijzondere musea ter wereld. De collectie bestaat uit talloze meesterwerken. Bijvoorbeeld van de Spaanse kunstenaars Velázquez and Goya. Maar ook werken van de Vlaamse schilders Rubens, Rogier van der Weyden en Hollandse meester als Rembrand en Jacob van Ruisdael. Je komt ogen tekort. Voor een entreebewijs betaal je 14 euro. Maar, op verschillende momenten is het museum vrij toegankelijk. Bijvoorbeeld van maandag tot en met zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur. Op zondagen van 17.00 uur tot 19.00 uur hoef je geen entree te betalen. Op 19 november en International Museum Day is Museo del Prado is toegang tot het Museo del Prado de hele dag gratis. Het is raadzaam vooraf een ticket te boeken, om te voorkomen dat je lang in de rij staat. Dat kan op de website van het museum. Metrohalte: Atocha of Banco de Espana.

Liefhebbers van moderne kunst kunnen hun hart ophalen in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia. Alleen de buitenkant van het museum is al de moeite waard. Het museum beschikt over een collectie met onder meer werken van Picasso en Guernica. Maar ook van buitenlandse kunstenaars, zoals Rothko, Mondriaan en Dali. Een kaartje kost 8 euro. Het museum is op dinsdag gesloten. Je kunt gratis naar binnen op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Tussen 19.00 uur en 21.00 uur. En op zondag van 13.30 uur tot 19.00 uur. De dagen dat het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia de hele dag gratis toegankelijk is: 18, 29 april, 18 may, 12 oktober en 6 december.

Museo Thyssen-Bornemisza is net als Museo del Prado en Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia een toonaangevend museum in de wereld. Waarom? De prive-collectie van Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza bestaat uit meesterwerken van kunstenaars als Caravaggio, Monet en Vincent van Gogh, Picasso, Mondriaan en Dali. Een kaartje kost tien euro. Op maandag is de toegang gratis van 12.00 uur tot 16.00 uur. Kinderen tot twaalf jaar mogen voor niets mee met hun ouders. Museo Thyssen-Bornemisza is te bereiken met de metro. Halte: Sevilla of Atocha. 

Plaats een reactie